3 tips voor het vinden van de juiste accountant
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je de administratie uit zou willen besteden. De boekhouding is namelijk het meest cruciale aspect van elke zakelijke onderneming, of het bedrijf nu groot of klein is. Het vertelt je namelijk of je onderneming winstgevend is of verlies draait. Tegelijk dient iedere wettelijke regeling om geld te besparen goed benut te worden. Dit alles wordt al snel ingewikkeld, waardoor een goede accountant vinden voor elke ondernemer van grote waarde is.
Maar hoe kies je een specialist die alle kennis van het boekhouden machtig is en ook thuis is in je specifieke branche?
De verschillen tussen de specialisten
Wanneer je niet genoeg hebt aan een eenvoudig boekhoudprogramma, is het van belang om een professional te vinden die dit wel goed voor je kan regelen. Bij een grotere bedrijfsvoering met meerdere werknemers moet je je houden aan regelgeving rond de betrouwbaarheid van de boekhouding. Een accountant is hierbij noodzaak. Een accountant is in tegenstelling tot de boekhouder een beschermd beroep. Iedereen kan zich in de praktijk boekhouder noemen, maar voor accountant zijn certificeringen vereist. Het risico welke je treft bij een accountant is daarom ook gering. Een boekhouder kan, bij wijze van spreken, de bakker op de hoek zijn.
De zoektocht naar een goede accountant
Een accountantscertificaat wil niet zeggen dat diegene alle boekhoudkundige mogelijkheden kent die in je branche of specifieke situatie van belang zijn. Het lastige is dat de competenties van een accountant bijna niet in te schatten zijn tot hij/zij daadwerkelijk aan de slag is gegaan. Een goede accountant doet meer dan je jaarrekening samenstellen, je BTW-aangifte doen en je administratie opzetten. Hij of zij adviseert over uiteenlopende onderwerpen. Een goede accountant denkt met je mee en verdient zodoende zijn geld vanzelf weer terug. De belangrijkste factor is een goede vertrouwensrelatie. Hij of zij krijgt immers inzicht in al je geheime bedrijfsgegevens. Een zorgvuldige keuze is daarom van groot belang. De volgende drie tips kunnen je helpen bij het kiezen van een accountant.
1. Zoek een accountant die past bij je organisatie
Veel ondernemers gaan af op de ervaringen en meningen van collega ondernemers bij het kiezen van een accountant. Wat goed is voor je collega is niet per definitie goed voor jouw bedrijf. Het is vooral de vraag of de accountant bij je organisatie past en kennis heeft van je sector. Er zijn veel verschillen tussen de boekhouding van ondernemingen uit verschillende branches. Zo verschilt de boekhouding van een groenteboer sterk van die van een groothandel in levensmiddelen. Daarbij moet de schaal van een onderneming bij de keuze voor een accountant meegenomen worden. Bij een kleiner bedrijf werken vaak minder specialisten, waardoor de accountant extra precies moet werken. Anderzijds raakt een accountant die vooral voor kleine bedrijven werkt snel overrompeld door de stukken die een groot bedrijf aanlevert.
Kortom: de accountant die bij je organisatie past kent de juridische valkuilen van je branche, spreekt je taal, neemt je organisatie serieus en is thuis in de manieren om meer geld in je onderneming te houden.
2. Breng de kosten in kaart
Belangrijk is een heldere communicatie met duidelijke afspraken over de te leveren diensten en de hierbij horende prijs. Zowel de hoogte als de voorspelbaarheid van het bedrag zijn van belang. De tarieven van accountants variëren enorm. Een hoog tarief wil echter geen garantie geven voor goede kwaliteit. De tariefmodellen die een accountant hanteert kunnen een vast bedrag per maand zijn, maar kunnen ook per uur, per verwerkte factuur of per contactmoment zijn. Bij deze laatste twee tariefmodellen moet je extra opletten, want het bedrag kan dan snel oplopen. Daarnaast is de efficiëntie van de accountant van belang. Een goede graadmeter hiervoor is te kijken of de accountant bij de tijd is met de mogelijkheden die op boekhoudgebied beschikbaar zijn. Wanneer de bankafschriften nog handmatig worden ingevoerd en alles op papier aangeleverd moet worden, is de accountant inefficiënt. Je zult hier tijd, en dus geld, mee verliezen.
3. Zorg dat er een klik is
Veel accountants zijn betrouwbaar en deskundig. Het gaat daarom om een goede accountant vinden die bij je past en graag één wil zijn met je onderneming. Een persoonlijke klik is daarom van grote waarde. Heldere communicatie, betrokkenheid, gedrevenheid en oprechte interesse in de onderneming zijn enkele belangrijke indicatoren hiervoor.
Breng je precieze behoefte en de selectiecriteria die je wilt gebruiken in kaart. Het is belangrijk dat je uiteindelijk kiest voor een accountant die bij jou, je financiële administratie én je organisatie past.