Derde overheidspakket voor ondersteuning bedrijven. Update 27-10
De overheid breidt de ondersteuning aan bedrijven die worden getroffen door de coronamaatregelen uit. Het nieuwe pakket aan ondersteuningsmaatregelen loopt tot in 2021. Het is gestoeld op drie pijlers: steun, helpen aanpassen en investeren. Vanaf 1 oktober 2020 gelden de onderstaande regels.
NOW (tegemoetkoming loonkosten)
Per 1 oktober 2020 geldt NOW3. Deze bestaat uit 3 tijdvakken van 3 maanden, tot 1 juli 2021. De NOW3-steun over 9 maanden kent een geleidelijke afbouw van de vergoedingspercentages: van 80%, naar 70%, naar 60%. Tegenover de afbouw van vergoeding, bestaat de mogelijkheid om de loonsom geleidelijk te laten dalen met 10%, 15% en 20%, zonder dat dit koste gaat van de subsidie.
Ondernemers komen voor de NOW in aanmerking als ze verwachten ten minste 20% omzet te verliezen. Vanaf 1 januari 2021 moet sprake zijn van een omzetverlies van ten minste 30%.
Tozo (inkomensondersteuning zelfstandigen)
De Tozo wordt verlengd tot en met 30 juni 2021. Aanvankelijk zou er op 1 oktober een toets op beschikbare geldmiddelen worden ingevoerd maar die wordt uitgesteld tot 1 april 2021. Op dat moment gaat Tozo 4 in met een looptijd van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.
Gemeenten bieden vanaf 1 januari 2021 extra dienstverlening aan zelfstandig ondernemers, zoals bij- of omscholing en heroriëntatie.
TVL (tegemoetkoming vaste lasten mkb)
De belastingvrije tegemoetkoming wordt opnieuw ingezet en het maximale bedrag per bedrijf per drie maanden wordt verhoogd naar 90.000 euro. De regeling wordt met drie keer drie maanden verlengd tot en met 30 juni 2021 en in die periode geleidelijk afgebouwd.
Tot nu was de TVL beperkt tot een aantal sectoren, maar het kabinet heeft besloten om de TVL tijdelijk open te stellen voor alle sectoren. Niet alleen direct getroffen bedrijven merken de gevolgen van de overheidsmaatregelen, maar ook toeleveranciers, de transportsector en de voedingstuinbouw. Bedrijven kunnen vanaf medio november een aanvraag indienen.
Borgstellingen, leningen en garantiefondsen
De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven voor voldoende liquiditeit (BMKB-C, GO-C en KKC) blijven ook na 1 oktober 2020 beschikbaar.
Belastingmaatregelen
Ondernemers kunnen tot 1 oktober 2020 belastinguitstel aanvragen. Daarmee loopt het uitstel op uiterlijk 1 januari 2021 af. Om te voorkomen dat zij niet alsnog in de knel komen bij het terugbetalen, krijgen ze twee jaar de tijd om de opgebouwde belastingschuld af te lossen. De tijdelijke verlaging van invorderingsrente naar bijna nul wordt verlengd tot en met 31 december 2021.
Nieuwe maatregelen gericht op investeringen
Er komen ook nieuwe maatregelen gericht op het stimuleren van investeringen en uiteindelijk economische groei. Zo stelt de overheid 150 miljoen euro beschikbaar om het fondsvermogen van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) extra aan te vullen, zodat zij innovatieve mkb-ondernemingen via financiering kunnen versterken.
Time-out arrangement (TOA)
Het eerder aangekondigde Time Out Arrangement krijgt verdere vorm. Dat stelt ondernemers in staat om hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap te brengen. Wanneer de situatie weer verbetert, kunnen zij snel weer van start gaan. Op die manier hoeven in de kerngezonde bedrijven geen faillissement aan te vragen met alle gevolgen van dien. Het kabinet werkt dit nu verder uit in de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).
Extra overheidssteun voor horeca en evenementenbranche
Het eerder aangekondigde Time Out Arrangement krijgt verdere vorm. Dat stelt ondernemers in staat om hun bedrijf tijdelijk in een soort winterslaap te brengen. Wanneer de situatie weer verbetert, kunnen zij snel weer van start gaan. Op die manier hoeven in de kerngezonde bedrijven geen faillissement aan te vragen met alle gevolgen van dien. Het kabinet werkt dit nu verder uit in de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA).
Evenementen
Door de corona-maatregelen zijn veel evenementen, zoals muziekfestivals en kermissen, niet doorgegaan. Bedrijven en leveranciers in de evenementenindustrie zijn voor hun omzet grotendeels afhankelijk van de zomermaanden. Die schommeling in omzet kan zorgen voor een vertekend beeld bij de berekening van de TVL. Het kabinet komt met een eenmalige extra vergoeding die gebaseerd is op de TVL-vergoeding van de zomer. Het gaat naar verwachting om 800 evenementenondernemers, die gemiddeld zo’n 14.000 euro krijgen.
Wil je meer informatie?
Team TweeDee houdt alle maatregelen nauwkeurig in de gaten om u, zodra de situatie zich wijzigt, te informeren. Word je als ondernemer getroffen door de Coronacrisis en wil je meer weten over de aangekondigde maatregelen, dan kun je contact opnemen met Jeffrey Scheffer (scheffer@2dee.nl, 0570 210500 of via onderstaand contactformulier).