Een leven lang leren. Maak nu een plan van aanpak.
Terwijl een half jaar geleden ondernemers zich het hoofd braken over het tekort aan arbeidskrachten, stevenen we nu af op een vloedgolf aan ontslagen. De coronacrisis zet de arbeidsmarkt op scherp. Aan de ene kant zijn er sectoren waar veel banen voor lange tijd zullen verdwijnen, denk aan de theater of evenementenbranche, en aan de andere kant zijn verplegers, onderwijzers en ict’ers en technici niet aan te slepen.
Bijscholing
Opeens staat ‘een leven lang leren’ weer hoog op de agenda. Voor accountants, advocaten, ict’ers en dokters is dat heel normaal. Zij moeten ieder jaar cursussen volgen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Voor andere beroepsgroepen is bijscholing minder vanzelfsprekend.
Weerbaarder worden op de arbeidsmarkt
De overheid eist nu dat ondernemers die, volgens de NOW-regeling, een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten, zorgen voor om- of bijscholing van hun medewerkers. Op die manier moeten werknemers weerbaarder worden op de arbeidsmarkt.
APK
Eigenlijk zouden alle ondernemers nu een APK moeten uitvoeren om te kijken of er voldoende kennis, ervaring en vitaliteit bij hun medewerkers aanwezig is om de strategie van de onderneming te kunnen uitvoeren.
Voor werknemers is het ook belangrijk om hun waarde op de arbeidsmarkt goed in de gaten te houden. Stel jezelf eens de vraag: vind ik mijn werk nog leuk? Is mijn kennis nog up to date? Vind ik het werk nog leuk? Hou ik dit werk nog tien jaar vol? Hoe ziet mijn verdere carrière eruit?
Scholings- en ontwikkelingsfondsen
Dit is het juiste moment om zo’n APK te doen. Ondernemers die hun werknemers willen om- of bijscholen kunnen een beroep doen op de verschillende scholings- en ontwikkelfondsen van de bedrijfstakken. Daarnaast trekt de overheid nog eens 50 miljoen euro uit om bij- of omscholing te ondersteunen met het crisispakket ‘NL leert door’.
Wil je meer informatie?
Wil je als ondernemer meer weten over regelingen voor om- en bijscholing, neem dan contact op met Wim Nijhof (nijhof@tweedee.nl) 0570 210500 of via onderstaand contactformulier.