Hoe stuur je de groei van je bedrijf? Arnold Marsman doet het zo..# deel 1
Arnold Marsman en zijn vrouw Yvonne namen in 2016 Erve Brooks volledig over van Arnolds ouders. Het begon als een museumboerderij en is uitgegroeid tot een onderneming met allerlei activiteiten om mensen het platteland en de natuur te laten ervaren. Bij de uitbreiding van de activiteiten gaan Arnold en Yvonne vooral af op hun eigen gevoel.
Kun je beschrijven wat Erve Brooks is?
Erve Brooks heeft een geschiedenis als boerderij. We proberen dat ook duidelijk naar voren te laten komen bij alles wat we doen. De basis van Erve Brooks is om mensen het platteland te laten beleven. Daarnaast zijn er allerlei andere activiteiten bijgekomen zoals natuurlijk de speeltuin, familiedagen, het pannenkoekenrestaurant, fietstochten en klootschieten.
Wanneer is het bedrijf ontstaan?
Vijftig jaar geleden was het nog gewoon een melkveebedrijf. Mijn ouders hebben er toen een schuur bijgebouwd waar je allerlei oude gebruiksvoorwerpen en gereedschappen kon bekijken. In eerste instantie kwamen de mensen om spullen in het museum te bekijken. Maar na een aantal jaren kon je er ook een kopje koffie drinken en een pannenkoek eten. Zo zijn er in de loop van de jaren steeds nieuwe dingen bijgekomen.
Werken jullie al lang in het familiebedrijf?
Op papier zijn we al zo’n zeven jaar eigenaar. Maar ik ben al vanaf mijn 20ste hier aan het werk. Samen met Yvonne ben ik begonnen bij de museumboerderij. Daar wonen wij ook naast. We hebben nu meerdere locaties waaronder het pannenkoekenhuis. Via een wandelpad loop je van het museum naar het pannenkoekenhuis.
Kijken jullie vanuit een strak financieel oogpunt naar de onderneming?
Nee, eigenlijk niet, we kijken vooral naar wat wij zelf leuk vinden. Yvonne vult aan: Ik vind het mooi om nieuwe dingen te ontwikkelen. Er moet natuurlijk wel geld mee verdiend worden. We denken wel na of het nut heeft om een investering te doen en of het geld oplevert. Maar het gaat niet alleen om het geld. Dan zouden we andere dingen moeten doen die meer geld opbrengen. Voor ons is het belangrijk dat we dingen doen die we interessant, leuk of mooi vinden.
Jullie zijn bezig met de bouw van een nieuw overdekt gedeelte, hoe verloopt de bouw?
Drie jaar geleden zijn we begonnen en elke keer we bouwen een stukje verder. Volgens de accountants en banken zou je er beter in één keer voldoende geld in kunnen steken. Dan ben je sneller klaar en begin je eerder te verdienen. Wij proberen echter zo min mogelijk geld van de bank in het bedrijf te steken. Stel je investeert 500.000 euro. Er wordt precies uitgerekend hoeveel winst je daarvoor moet maken. Dan ben je alleen maar mee bezig met geld verdienen. Zo werken we niet.
Waar financier je de nieuwbouw van?
Volgens de banken bouwen wij op de Griekse manier. Ieder jaar kijken we hoeveel geld we over hebben om te investeren in een nieuwe activiteit en dan hopen we dat het over een paar jaar goed draait. Het lijkt heel makkelijk maar dat is niet zo. Als je privé naar je rekening kijkt dan weet je hoeveel er binnenkomt en hoeveel je kan uitgeven. In de zaak gaat dat niet altijd zo makkelijk. Er zijn altijd onverwachte dingen. In de zomer verdienen we veel meer dan in de winter. We moeten van tevoren goed berekenen hoeveel geld we nodig hebben om de winter door te komen.
Wat zijn jullie plannen met het overdekte gedeelte?
Er wordt nu een binnenerf gemaakt. Op dat erf komen allerlei activiteiten voor kinderen en je kunt er feesten houden. Het erf wordt aangekleed met planten zodat je, als het slecht weer is, lekker binnen zit en toch het buitengevoel hebt. Kostentechnisch is het misschien beter om de planten weg te laten en er zoveel mogelijk speeltoestellen neer te zetten, maar dat hoort niet bij ons. We proberen echt bij de boerderij en het platteland te blijven, dus we laten geen kamelen rondlopen. Alles wordt zoveel mogelijk in de oude boerderijstijl gehouden.
Hoe is je relatie met TweeDee?
Gewoon goed. Mijn ouders werkten al met TweeDee. Wilfred heeft ons geholpen met de overdracht. Hij bracht een frisse nieuwe blik en dat was voor ons heel goed. We hebben veel contact met Dennis, Wilfred en Wim Kemink. Wim snapt altijd goed wat ik bedoel, zelfs als ik het niet zo goed weet uit te leggen. We zijn blij dat de boekhouding is uitbesteed zodat wij ons op de werkvloer kunnen richten.