Wat als je onderneemt uit idealisme? #deel 1
Henk de Jager slaat met het bedrijf WOAB woningabonnementen een brug tussen verduurzamen en armoede. Het is zijn doel dat ook mensen met een lager inkomen kunnen investeren in een duurzame woning. Om dit te bereiken moest hij ondernemer worden. Hoe slaat WOAB die brug precies? En waar komt deze drijfveer vandaan? Lees verder om het te weten te komen!
“Ik ben ondernemer omdat het niet anders kon.”
Wat doet WOAB?
Met WOAB woningabonnement willen we het verduurzamen van de eigen woning voor iedereen mogelijk maken. Ook voor hen die daar geen geld voor hebben. Dat doen we door de investering en verbouwingskosten te financieren door middel van abonnementsvormen. Je betaalt je duurzame verbouwing met je lagere energierekening. Wij geven vervolgens een prestatie garantie. Dat betekent dat als we vooraf zeggen dat de investering maandelijks een energiebesparing van 100 euro oplevert, het ook daadwerkelijk zo is én blijft.
WOAB in 31 seconden:
Waar komt je drijfveer vandaan?
Ik ben opgegroeid in een arm gezin. Als ik terug ga naar de buurt waar ik opgegroeid ben, zie ik dat er weinig veranderd is. Er heerst veel armoede, ondanks dat we na al die jaren alleen maar meer belasting betalen. Schijnbaar komt geld niet op de juiste plekken terecht. Dat baart mij zorgen. Zodoende ben ik gaan bedenken wat ik kan doen tegen armoede.
Hoe draagt WOAB bij aan minder armoede?
Al jaren geleden, nog voor de klimaat discussie, ontstond bij mij de ergernis dat veel energie en dus geld in rook opgaat. Mensen die geld hebben kunnen investeren in energiebesparende maatregelen en mensen die dat niet hebben blijven onnodig veel geld betalen. Ik wilde dit steeds groter wordende probleem doorbreken en ervoor zorgen dat geld op de juiste plekken terecht gaat komen. Ik wil dat iedereen het beter krijgt, dat is het doel van WOAB.
Wilde je altijd al ondernemer worden?
Nee, ik ben ondernemer omdat het niet anders kon. De financierders hadden als eis dat ik de eigenaar werd van WOAB. Als ik dat niet zou doen, dan kon WOAB de prullenbak in. Ik wilde mijn missie volbrengen en zodoende ben ik ondernemer geworden.
Hoe is je relatie met TweeDee?
“Goed, anders had ik al lang afscheid genomen. Doordat TweeDee niet te groot is hebben we een persoonlijke relatie opgebouwd. TweeDee kent onze situatie en denkt met ons mee. Het team vult elkaar goed aan. Marga doet voor ons de administratie en kent ons door en door. Tegelijkertijd snappen wij ook wat zij doet en waarom ze het doet.”
Waar zijn jullie op dit moment mee bezig? Wat is jullie doel?
We willen dat heel Nederland gebruik kan maken van WOAB en dat zo iedereen in staat is om zijn/haar energiekosten te besparen. Dat is het doel waar we nu heel hard aan werken. Op dit moment is het alleen in Overijssel en Gelderland beschikbaar.
Binnenkort deel 2: De onzekerheid van ondernemen. Hoe ga je daarmee om?