Opgroeien in een familiebedrijf. Hoe is dat? #deel2
Manon Vroklage is de derde generatie die de winkel Javro Stoffen voortzet. Als klein meisje ging ze weleens met haar vader mee naar de winkel, maar tot haar 16e had ze nog nooit achter een naaimachine gezeten. Inmiddels runt ze het bedrijf als succesvolle ondernemer én maakt ze veel van haar kleding zelf. Hoe is het zo gelopen?
Wilde je van jongs af aan al in de winkel werken?
Ik ging weleens met mijn vader mee naar een vestiging, maar ik had nooit bedacht dat ik er zelf zou gaan werken. Sterker nog, tot mijn 16e had ik nog nooit achter een naaimachine gezeten.
Wat was het punt dat je tóch in de winkel bent gaan werken?
Mijn vader vroeg tijdens mijn eerste bijbaan als vakkenvuller bij de Spar in Epse of ik het werk leuk vond. Ik vond het niet leuk, maar ik wilde wél geld verdienen. Zodoende vroeg mijn vader waarom ik niet in de winkel kwam werken. Ik had daar nog nooit over nagedacht. Vanaf het moment dat ik er begon te werken, ben ik nooit meer weggegaan. Het grappige is dat de Spar voorheen in ons huidige pand zat. Alles valt echt op z’n plek.
Had je altijd al de ambitie om een eigen bedrijf te hebben?
Nee, maar ik heb onbewust wel ondernemende keuzes gemaakt. Ik heb mijn gevoel gevolgd. Zo wist ik op school al niet wat voor vakkenpakket ik moest kiezen. Echt niet. Het laatste jaar van de havo heb ik zelfs in de avonduren gedaan, zodat ik overdag in de winkel kon werken. Na de havo ben ik niet verder gaan studeren. Ik heb mij volledig op het familiebedrijf gestort. Ik werkte er met zoveel passie en plezier. Niks vond ik leuker
Hoe is Javro Stoffen eigenlijk ontstaan?
Javro staat voor mijn opa’s naam Jan Vroklage. Hij startte in 1955 een rokkenfabriek in Deventer. Het bedrijf kon niet meer blijven bestaan door de concurrentie uit het Oosten. Zodoende werden de overgebleven stoffen in de kantine verkocht. Omdat de verkoop van die stoffen zo goed ging, kwam mijn opa op het idee om een stoffenwinkel in Deventer te beginnen. Zo is Javro ontstaan. Mijn vader Han Vroklage heeft de winkel van mijn opa overgenomen en voortgezet. Hij ondersteunt mij nog steeds als ondernemer.
Hoe is je relatie met TweeDee?
Vader Han Vroklage: “Sinds mensenheugenis doen wij al zaken met TweeDee. Onze samenwerking verloopt naar wens, anders zouden we niet zo lang klant blijven. We begrijpen elkaar.”
Hoe is het om het familiebedrijf voort te kunnen zetten?
Als ik mijn vader mag geloven, dan zou mijn opa heel erg trots zijn op ons. Helaas heb ik mijn opa niet gekend. Toevallig ben ik op dezelfde dag geboren als mijn opa. Zelf sta ik niet dagelijks stil bij het feit dat het een familiebedrijf is, maar het maakt me wel extra gedreven en trots. Op dit moment is het bedrijf ook nog van mijn vader. Hij is hier niet dagelijks, maar komt regelmatig langs om te kijken hoe het gaat. Uiteindelijk is het plan om het bedrijf volledig over te nemen.
Volgende week deel 3: Wat heeft Manon Vroklage als ondernemer geleerd? 3 tips!