Van idee naar onderneming. Hoe ging dat bij Jeroen Drabbe? #deel 3
Voor Jeroen was een eigen bedrijf starten helemaal niet zo vanzelfsprekend, 20 jaar lang heeft hij in loondienst gewerkt. Het moment dat hij het roer omgooide, had hij twee kinderen en was de derde op komst. Hij gaf zichzelf één jaar de tijd om zichzelf en zijn idee te bewijzen. Maar hoe kwam hij precies op het idee? En hoe heeft dat idee zich ontwikkelt tot een onderneming?
“Ik sprak met mijn vrouw af dat ik het een jaar ging proberen.”
Hoe begon je je eigen bedrijf? Je zei je baan op en toen…
In 2004 ben ik voor mezelf begonnen met het bedrijf Hospitality Concepts. Ik sprak met mijn vrouw af dat ik het een jaar ging proberen. Als het niet lukte, ging ik weer aan de slag als werknemer. Met het bedrijf Hospitality Concepts geef ik nog steeds advies en ontwikkelen wij concepten op het gebied van gastvrijheid. Wat ik toen nog niet wist, is dat ik met mijn zakenpartner Fred van Schoonhoven AbelLife en later ook AbelLeisure zou beginnen.
AbelLife en AbelLeisure, wat zijn het voor bedrijven?
AbelLife is een app met meer dan 400 fiets- wandel- vaar- en ruiterroutes. De routes zijn uniek door de beleving die wij verweven in de routes. Bij het bedrijf AbelLeisure begint de vraag bij de opdrachtgever. Samen met de opdrachtgever ontwikkelen we creatieve routeconcepten om bijvoorbeeld hogere bestedingen in de lokale economie te stimuleren. Zo ontwikkelen we themaroutes, een routenetwerk, maken we routeborden en informatiepanelen en doen de marketing en monitoring van de routes.
Iets anders dan de gastvrijheidsindustrie. Hoe is het idee ontstaan?
Tijdens mijn jaren in de hotellerie had ik vaak wandelaars en fietsers te gast. Als gasten bij de receptie vroegen naar een wandel- of fietsroute, gaven we een A4’tje waarmee ze ongeveer vier keer rechtsaf moesten gaan. Ze waren buiten geweest, maar hadden geen idee waar ze waren geweest. Als onze gasten met een gids op pad gingen die verhalen vertelde, dan kwamen zij vol enthousiasme terug. Ze hadden de plek ervaren, beleefd. Ik wilde bereiken dat ons hotel ook herinnerd werd omwille van de leuke omgeving, de mooie routes. Zo ontstond het idee om de beleving van een gids in een route te verwerken, zonder dat er een gids aan te pas hoeft te komen. Ik ontmoette mijn huidige compagnon Fred en samen zijn we in 2005 begonnen het idee uit te werken. In 2006 brachten we de eerste digitale routes uit met verhalen in de vorm van video, audio en foto’s. Toen nog op een PDA (Personal Digital Assistant). Veel ontwikkelingen later hadden we in 2011 de app.
Wat verstaan jullie onder de beleving van routes?
We willen dat de route je verrast. Zo hebben we een route ontworpen in samenwerking met een fietswinkel en 20 boeren. Elke route is een receptuur. Tijdens die route ga je langs boeren, om de ingrediënten van het recept te verzamelen. Het boek met de routes en recepten krijg je als je een fiets koopt bij de fietsenwinkel. We hebben nog veel meer van zulk soort routes ontworpen.
TweeDee is vanaf het eerste uur als accountant en belastingadviseur betrokken bij Jeroen Drabbe. We zijn meegegroeid van zijn carrière als eenpitter tot het oprichten van zijn huidige bedrijven.
Jeroen Drabbe over TweeDee:
“TweeDee is mijn eerste accountant en ik ben nooit meer weggegaan. Dat zegt genoeg, toch? Ik vind een goede relatie en persoonlijke aanpak erg belangrijk. Bij TweeDee heb ik het gevoel dat ze weten wat ik belangrijk vind en wat er zich in mijn bedrijf afspeelt. Het gaat vaak over vertrouwelijke dingen en TweeDee gaat daar integer mee om. Als er iets is kan ik altijd bellen en rekenen op goed advies.”
Volgende week deel 4: Hoe wordt je succesvol ondernemer? Jeroen Drabbe’s advies.