Als ondernemer heb je veel verantwoordelijkheden. Helemaal als je ook personeel in dienst hebt. De wet verplicht ondernemers zich als ‘goede werkgever’ te gedragen. Maar aan welke verplichtingen moet je dan precies denken?
Checklist: wat zijn je verplichtingen als goede werkgever?
Financiële verplichtingen:
- Aan personeel betaal je loon op grond van de dienstbetrekking. Het gaat niet alleen om loon in geld, maar ook om loon in natura, kostenvergoedingen en aanspraken.
- In veel branches geldt een verplicht gestelde pensioenregeling. Dit is dan in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) bepaald. Als dit niet is bepaald, kan je zelf beslissen of je een pensioen regelt voor je werknemers.
Fiscale verplichtingen:
- Als werkgever moet je je aanmelden bij de Belastingdienst.
- Op het loon moet je loonheffingen inhouden en afdragen aan de Belastingdienst.
Sociale verplichtingen:
- De Arbowet schrijft voor dat je werknemers veilig en gezond moeten kunnen werken. Dat betekent dat je moet zorgen voor een goed arbobeleid en aan de gestelde verplichtingen moet voldoen.
- Je bent verplicht om de risico’s voor je personeel in kaart te brengen met een Risico-Inventarisatie en –Evaluatie.
- Voor de veiligheid moet je bedrijf voorzien zijn van bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Hiervoor moet je als werkgever/werknemer een speciale BHV-opleiding volgen.
Juridische verplichtingen:
- De afspraken met een werknemer leg je schriftelijk vast in een arbeidscontract. Deze is afhankelijk van het soort dienstverband en moet, indien van toepassing, voldoen aan de betreffende cao-regels.
- Dek je aansprakelijkheid als werkgever af, bijvoorbeeld met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Welk arbeidscontract past het best bij jouw bedrijf?
Om te weten welk soort arbeidscontract het best past bij de situatie van jouw bedrijf en de betreffende functie, is het verstandig je te verdiepen in de verschillende overeenkomsten:
- Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract): een vaste kracht heeft een dienstverband dat niet automatisch stopt en slechts met wederzijds goedvinden kan worden ontbonden.
- Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (flexibel contract): een flexwerker heeft een tijdelijk arbeidscontract en d at eindigt meestal automatisch.
- Modelovereenkomst (flexibel contract): een zzp’er of freelancer voert zelfstandig werk uit en het gaat hierbij om een commerciële overeenkomst.
- Uitzendovereenkomst (flexibel contract): een uitzendkracht is feitelijk in dienst van het uitzendbureau en je onderneming kan een uitzendkracht inhuren wanneer dat nodig is.
- Detacheringsovereenkomst (flexibel contract): een werknemer staat op de loonlijst bij een ander bedrijf en wordt uitgeleend.
- Oproepovereenkomst (flexibel contract): een werknemer werkt niet wekelijks hetzelfde aantal uren.
- Overeenkomst met payroll-bedrijf (flexibel of vast contract): je bent juridisch geen werkgever en het payroll-bedrijf neemt de arbeidsrechtelijke risico’s over.
- Samenwerking: je sluit met een andere onderneming een overeenkomst om (bepaalde) activiteiten samen uit te voeren.
Ben jij een goede werkgever?
Betrokken personeel is belangrijk voor jouw bedrijf. Het succes is namelijk ook van hen afhankelijk. Wil je hulp of advies over welk soort arbeidscontract het best bij jouw bedrijf en situatie past? Of kunnen wij jou helpen aan alle verplichtingen te voldoen? Neem voor meer informatie contact op met Wim Derksen via derksen@2dee.nl, 0570 – 210500 of vul onderstaand formulier in.