Sinds 1 januari 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Alle bezittingen van voor je huwelijk blijven hierdoor van jou. Het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, valt in de huwelijksgemeenschap.
Wanneer zijn aanvullende huwelijkse voorwaarden belangrijk?
Aanvullende huwelijkse voorwaarden zijn belangrijk als je:
- Wilt voorkomen dat de partner van de ondernemer ook aansprakelijk wordt gesteld voor de ondernemingsschulden welke tijdens het huwelijk worden gemaakt. Bijvoorbeeld bij faillissement van de eigen onderneming.
- Tijdens het huwelijk aangeschafte bezittingen niet 50-50 wilt verdelen.
- Bij scheiding het pensioen niet wilt delen.
- Overige privévermogen buiten het aansprakelijk (bedrijfs)vermogen wilt houden.
- Bij echtscheiding de bedrijfscontinuïteit zoveel mogelijk wilt waarborgen.
4 tips voor de huwelijkse voorwaarden:
- Zorg dat het inkomensbegrip duidelijk is. Zo is er verschil tussen het genoten arbeidsinkomen, inkomen uit vermogen, de genoten dividenden en/of de (opgepotte) ondernemingswinsten.
- Verreken aan het eind van ieder jaar wat je hebt verdiend. Dit voorkomt de meest voorkomende problemen in geval van faillissement én echtscheiding.
- Zet de gemaakte afspraken op papier en werk de verrekening jaarlijks uit in je administratie.
- De huwelijkse voorwaarden gelden niet voor eeuwig! Bekijk daarom periodiek of de voorwaarden nog voldoen of dat in deze levensfase een andere oplossing beter is.
Grip op je huwelijk én financiën houden?
Wil je weten wat in jullie (toekomstig) huwelijk verstandig is voor zowel beide personen als de onderneming? Wij geven advies over hoe je de afspraken het best periodiek kunt verrekenen en op papier kunt zetten. Neem voor persoonlijk advies contact op met belastingadviseur Jeffrey Scheffer.