Als een familielid of geliefde overlijdt, moet je als nabestaande veel regelen. Zo dient na de uitvaart de erfenis verdeelt te worden. Dit kan op basis van een testament of op basis van degenen die erfgenaam zijn. Ook dient er mogelijk een aangifte erfbelasting opgesteld te worden.
De 5 stappen ten aanzien van de erfenis:
- Ga naar de notaris voor een testament.
- Is er geen testament? Dan geldt de wettelijke verdeling. Deze geeft de rangorde aan waarin de erfenis verdeeld moet worden.
- Informeer de erfgenamen.
- Leg de verdeling van de erfenis schriftelijk vast.
- Dien een aangifte erfbelasting in.
Het niet hebben van een testament kan leiden tot vervelende gevolgen. Je kunt hier meer lezen over de gevolgen en hoe je deze kunt voorkomen: een testament opstellen.
Wanneer moet je de erfenis wel of juist niet aannemen?
Als je een erfenis aanneemt, is het belangrijk dat je je bewust bent van de eventuele consequenties. Het is goed te weten dat je de erfenis op verschillende manieren kunt aannemen:
- Zuiver aannemen: het is hierbij belangrijk te weten dat er een positieve erfenis overblijft. Je bent namelijk ook verantwoordelijk voor de schulden.
- Verwerpen: hierbij krijg je niks van de erfenis. Zo ook geen goederen (bijvoorbeeld een klok uit het huis).
- Onder voorbehoud aannemen (beneficiair): hierbij heb je de mogelijkheid om de erfenis alsnog te verwerpen. Bijvoorbeeld als er blijkt dat de erfenis schulden bevat.
Wil je meer weten over de erfenis onder voorbehoud aannemen of heb je de erfenis aanvaart maar blijken er toch schulden te zijn? Neem dan contact op met belastingadviseur Mariska Altena.
Wat moet je weten over de aangifte erfbelasting?
De Belastingdienst stuurt een brief naar de erfgenamen voor het indienen van de aangifte erfbelasting.
Let op: de Belastingdienst stuurt niet altijd een brief, dus controleer zelf of je een aangifte erfbelasting moet indienen.
Alleen als je erfenis hoger is dan een bepaald bedrag, betaal je erfbelasting. Bij het opstellen van de aangifte erfbelasting is het belangrijk om te kijken of je beroep kan doen op vrijstellingen. Voor de partner van de overledene geldt bijvoorbeeld een vrijstelling van een bepaald bedrag. Hierdoor is er minder tot geen erfbelasting verschuldigd. Daarnaast zijn er nog meer vrijstellingen voor diverse relaties met de overledene, in bijzondere situaties en bij het erven van een onderneming.
Wil jij er zeker van zijn dat je alle vrijstellingen volledig benut?
En dat je aangifte erfbelasting juist is opgesteld? Neem dan contact op met belastingadviseur Jeffrey Scheffer. Wij kunnen de aangifte erfbelasting ook voor je opstellen.