Wil jij je dromen najagen en een eigen bedrijf starten? Een goed begin is het halve werk. Maar waar moet je beginnen? Lees de zeven stappen van ondernemer en accountant Wim Nijhof om succesvol je eigen bedrijf te starten:
Stappenplan: in 7 stappen je bedrijf starten
Lees de zeven stappen van ondernemer en accountant Wim Nijhof om succesvol je eigen bedrijf te starten:
1. Vestiging, sales & marketing
Je zult genoeg moeten verdienen om te kunnen leven van jouw bedrijf. Zo luidt de gezegde ‘it’s better to have a market than a mill.’ Kom daarom zo snel mogelijk in contact met mogelijke klanten/opdrachtgevers. Breid je professionele netwerk uit, wees actief op social media en bouw je eigen website. Neem ook tijdig contact op met de gemeente om te horen wat in jouw regio de mogelijkheden voor werkruimten zijn. Biedt het meer voordelen om thuis te werken of ga je investeren in een bedrijfspand?
2. Schrijf een ondernemingsplan
Waar begin je als een gat in de markt hebt gevonden? Nadat je de juiste bedrijfsnaam en rechtsvorm hebt gekozen, is het verstandig en in sommige gevallen verplicht, om een ondernemingsplan te schrijven. Op de pagina ‘Van idee naar ondernemingsplan’ vertellen wij je hoe je het best een ondernemingsplan kunt schrijven.
3. Realiseer je financiering
Om een bedrijf te starten, heb je veelal startkapitaal nodig. Kijk altijd eerst hoeveel je zelf kunt investeren en welke zekerheden je kunt bieden. Weigert de bank je lening? Geen paniek. Er zijn alternatieve financieringsbronnen. Lees hier meer informatie om de financiering voor je plannen te regelen.
4. Inschrijving Kamer van Koophandel (KvK) en vergunningen
In de meeste gevallen dien je als startende ondernemer langs de KvK te gaan om je in te schrijven in het Handelsregister. Start je een eenmanszaak, VOF, CV of maatschap? Dan mag je je persoonlijk inschrijven. Wil je een rechtspersoon starten? Dan wordt de inschrijving via de notaris geregeld. Informeer bij de KvK meteen welke vergunningen je voor je bedrijf nodig hebt. Daarnaast stelt de gemeente ook bepaalde eisen. Via de KvK krijg je ook een btw-nummer waarmee je de omzetbelasting moet aangeven.
5. Breng je administratie op orde
Het is wettelijk verplicht om de financiële administratie op orde te brengen en te houden. Daarbij is een goede administratie ook de basis van een gezonde onderneming. Je kunt kiezen om de boekhouding zelf te doen of uit te besteden. Advies over hoe je je administratie de baas wordt, vind je hier: je online boekhouding zelf doen of uitbesteden.
6. Bank & de Belastingdienst
Open een zakelijke rekening en bedenk je hoe je straks geld wilt ontvangen van jouw klanten en opdrachtgevers. Als je je hebt ingeschreven bij de KvK, geeft de KvK deze gegevens automatisch door aan de Belastingdienst.
7. Juridische- en verzekeringszaken
Bepaalde risico’s, bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of aansprakelijkheid, kun je afdekken met een verzekering. Ook moet je een aantal juridische zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van de algemene voorwaarden.
Wat wil jij met je bedrijf bereiken?
Ondernemen is een groot avontuur. Het geeft je vrijheid, afwisseling en uitdaging. Maar je moet het wel doen en durven. Tijdens deze ontdekkingstocht kom je situaties tegen waar je creatief mee om moet gaan. Het kan best overweldigend zijn, want alles lijkt even belangrijk. Wil jij weten hoe je je doelen kan behalen? Bespaar tijd en energie met ondernemersadvies van ondernemer en accountant Wim Nijhof. Zo kan hij jou helpen met het stellen van de juiste prioriteiten. Neem voor meer informatie contact op met Wim.