Wil jij je dromen najagen en investeren in je onderneming of een onderneming starten? Daarvoor is geld nodig. Tegenwoordig zijn er heel veel manieren om bedrijfsfinanciering te realiseren.
Welke (alternatieve) financieringsvormen zijn er?
1. Bancair krediet
Banken kunnen krediet verlenen door middel van een zakelijke lening. Deze lening los je volgens de gestelde voorwaarden af. Ook betaal je rente over het geleende bedrag.
2. Eigen netwerk
Het netwerk van de ondernemer kan investeren in het bedrijf door middel van het kopen van aandelen, het verstrekken van een lening of een achtergestelde lening.
3. Achtergestelde leningen
Is een kredietverstrekking van MKB-fondsen en het eigen netwerk voor bedrijven die kansen zien voor groei. De ondernemer behoudt de volledige eigendom en zeggenschap in het bedrijf, tegen relatief lage kosten. Het geld moet terugbetaald worden wanneer alle andere schuldeisers zijn betaald. Met een achtergestelde lening krijg je makkelijker een bancaire lening, doordat het vrijwel gelijk als eigen vermogen wordt gezien.
4. Crowdfunding
Er wordt beroep gedaan op een grote groep individuen om je kredietbehoefte ingevuld te krijgen. Als tegenprestatie krijgen de investeerders een financiële beloning.
5. Qredits
Is een private stichting zonder winstoogmerk die financieringen verstrekt aan startende en bestaande ondernemers. Ze bieden microkrediet, MKB-krediet, coaching en hulpmiddelen aan MKB’ers.
6. Converteerbare obligatielening
De houder van de obligatie heeft het recht om de lening (met bijgeschreven rente) om te zetten in aandelen. Door middel van dit type obligatie kan je bedrijf op een goedkope wijze aan vreemd vermogen komen. De rente is namelijk lager dan op een reguliere obligatie of bankfinanciering.
7. Informal investors
Zijn investeerders die eigen vermogen investeren in andere bedrijven. Naast de investering in geld is ook hun opgedane kennis rijkelijk aanwezig. Veel investeerders zijn namelijk zelf ondernemer (geweest).
8. Leasing
Voornamelijk voor uiteenlopende bedrijfsmiddelen. Hierin is financial lease en operational lease te onderscheiden. Het krijgen van een betere prijs, het hebben van een beter cashflow management en de flexibiliteit die het biedt, zijn redenen om te leasen.
9. Factoring
Een factormaatschappij neemt je debiteurenportefeuille in beheer. Het is een manier om geld te krijgen voor de debiteuren die je hebt. De factor geeft je namelijk een voorschot op het geld dat je van je debiteuren krijgt. De factor int vervolgens zelf het geld bij jouw debiteuren.
10. Subsidies
De rijksoverheid, provincies en Europese Unie ondersteunen ondernemers bij bepaalde bedrijfsactiviteiten. Dit doen zij met tijdelijke of permanente uitkeringen van subsidies. Via overheidsinstanties kun je subsidies aanvragen.
Waarom een alternatieve financieringsvorm kiezen?
Veel kredietaanvragen van ondernemingen worden door banken afgewezen. De belangrijkste redenen voor banken in Nederland om een lening te weigeren zijn: slechte kredietwaardigheid, gebrek aan eigen kapitaal en onvoldoende onderpand.
Ben jij op zoek naar financiering?
Welke financieringswijze het best bij jou en je bedrijf past, is per situatie verschillend. Je specifieke wensen en behoeften dienen hiervoor in kaart gebracht te worden. In alle gevallen is het nodig een ondernemingsplan op te stellen, voorzien van een financiële paragraaf. Ondernemer en accountant Wim Nijhof heeft veel ervaring met het vinden van een passende financiering. Neem contact met Wim op voor een financieringsplan.