Je hebt een gat in de markt ontdekt, bruist van de energie en je wil je bedrijf zo snel mogelijk starten. Dan kom je erachter dat er meer bij komt kijken dan je dacht…
Je wil een bedrijf starten. Waar begin je?
Als je een bedrijfsconcept hebt bedacht, moet je ergens beginnen. Maar waar?
1. Kies een bedrijfsnaam
Controleer de bedrijfsnaam bij het merkenregister van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Je naam mag namelijk niet te veel lijken op die van een concurrent. Als dat niet het geval is, mag je de naam zo gek maken als je wil.
2. Kies de juiste rechtsvorm
Tijdens de start van je onderneming kun je uit verschillende rechtsvormen kiezen. Door een overwogen keus te maken, kun je het maximale uit je rechtsvorm halen. Wil je weten welke rechtsvorm jou fiscaal het meeste voordeel biedt? Lees het hier.
3. Schrijf een ondernemingsplan
Wil je geld lenen? Dan heb je een ondernemingsplan nodig. Ook als je geen geld wil lenen is het aan te raden een ondernemingsplan te schrijven. In een ondernemingsplan zet je je plannen concreet op papier en breng je kansen en eventuele obstakels in kaart.
Hoe schrijf je een goed ondernemingsplan?
Een goed ondernemingsplan is de basis voor een succesvolle start van je bedrijf. Maar hoe werk je het idee in een plan uit? Ondernemer en accountant Wim Nijhof geeft je de volgende tips:
1. Geef het plan structuur
Een goed plan bevat de volgende onderdelen: het doel van jouw onderneming, de markt waarin het zich bevindt, de oplossing die jouw onderneming biedt, waar je kansen ziet, het bedrijfsmodel, de concurrentie, het team en de financiële omstandigheden.
2. Focus je op je mogelijkheden
Tijdens de start van je onderneming kun je veel beren op de weg zien. Vergeet niet dat heel veel mogelijk is. Zelfs zonder eigen vermogen. Zo zijn er verschillende subsidies en regelingen voor startende ondernemers.
3. Begin gewoon
Laat je in het begin niet te veel afleiden door verplichtingen als jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het belangrijkst is dat jij met je idee manieren vindt om geld te verdienen. Ondernemen is vallen en opstaan. Al doende werk je je plan verder uit.
4. Zoek hulp
Voor de onderdelen in je ondernemingsplan waar je zelf geen expert in bent, kun je gesprekken aangaan met anderen die wel de expertise hebben. Zo is de administratie een cruciaal aspect, want als ondernemer is het belangrijk om inzicht te hebben in je inkomsten en uitgaven. Een accountant kan je helpen met het schrijven van je ondernemingsplan en het opzetten van een goede en overzichtelijke administratie.
Wil je zeker weten dat je ondernemingsplan goed is?
De bank, en ook andere financiers, vragen vaak om het ondernemingsplan door een accountant te laten beoordelen. Naast dat wij je ondernemingsplan kunnen beoordelen, bieden wij ook begeleiding bij het opstellen van een ondernemingsplan. Aan de hand van jouw inbreng zijn wij zelfs in staat om het ondernemingsplan voor je te schrijven. Neem voor meer informatie contact op met ondernemer en accountant Wim Nijhof.