TIPS: Zo rijd je als werknemer goedkoop elektrisch (fiscaal handigheidje)
Een fiscaal medewerker van het bedrijf Spaarnelanden bedacht een handigheidje om werknemers die elektrisch willen rijden via private lease te steunen. Het beste van alles is dat het voordelen biedt voor de werknemer én de werkgever. Niet onbelangrijk: de regeling is goedgekeurd door de fiscus!
In 4 stappen goedkoop elektrisch rijden:
- Sluit als werknemer een private leaseovereenkomst af voor een elektrische auto;
- Stap met het contract en de kosten van de lease naar de werkgever;
- De werkgever neemt de kosten over in ruil voor een gelijk deel van het brutoloon (hierdoor veranderen de kosten in brutoloon);
- De werkgever past de 4%-bijtelling voor privégebruik van de elektrische auto bij.
Het voordeel voor de werknemer
Het fiscale voordeel zit hem in de regeling voor de omzetting van bruto- naar nettoloon. De grootte van het voordeel hangt af van de specifieke situatie van de medewerker, maar scheelt al snel een paar honderd euro in de maand.
Het fiscale voordeel is afhankelijk van:
- Je salaris
- Het leasebedrag
- De cataloguswaarde van de auto
- Eventuele onbelaste kilometervergoeding
- Eventuele te vergoede oplaadkosten
Let op: Je moet je als werknemer wel beseffen dat je een lager brutoloon krijgt. De auto hoort namelijk niet tot het brutoloon. Dat betekent dat regelingen die afhankelijk zijn van het brutoloon, zoals de Werkloosheidwet (WW), Ziektewet (ZW), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en pensioenregeling, allemaal beperkt worden hierdoor. Je bouwt dus minder pensioen op en afhankelijk van je leeftijd en het soort pensioenregeling kan dit effect fors zijn. Kom je in de WW, ZW of WIA terecht, dan krijg je ook daar minder uitkering door het lagere bruto loon. Iets om weldegelijk rekening mee te houden.
Wil je weten wat jouw voordeel is? Neem dan contact op met Belastingadviseur Jeffrey Scheffer via scheffer@2dee.nl of 0570 210500.
Het voordeel voor de werkgever
De uitruil van de kosten van de lease voor brutoloon leidt ertoe dat over dit deel van het loon geen sociale premies afgedragen hoeven te worden en er wordt ook geen vakantiegeld opgebouwd. Daarbij faciliteer je als werkgever duurzaam rijden, zonder zelf elektrische auto’s beschikbaar te hoeven stellen.
Let op: De werknemer moet ingelicht worden over de beperking op zijn brutoloon. Bij voorkeur tekent hij hiervoor.
Goed om te weten: De administratieve lasten blijven beperkt tot het vastleggen van de uitruil van de leasekosten voor brutoloon.
Wil jij ook goedkoop elektrisch rijden?
Of wil je als werkgever elektrisch rijden stimuleren? Neem dan contact op met onze Belastingadviseur Jeffrey Scheffer.
Bron: FD