Moet ik een urenadministratie bijhouden? En hoe?
Als je een eigen bedrijf start krijg je te maken met een hoop administratieve verplichtingen. Voor veel ondernemers vormt dat de grootste struikelblok. Zonde! Daarom werken wij de veel gestelde vragen van ondernemers uit. Deze week vraag 2: Moet ik een urenadministratie bijhouden? En hoe?
Is een urenadministratie verplicht?
Het bijhouden van een urenadministratie is verplicht als je in aanmerking wil komen voor fiscale voordelen in je eenmanszaak of vennootschap onder firma.
Ook voor jezelf kan het handig zijn om een urenadministratie bij te houden. Zo heb je inzicht of je gemaakte uren rendabel zijn.
Welke fiscale voordelen heeft een urenadministratie?
Als je met een eenmanszaak of Vof werkt, kun je als ondernemer in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. Dat is een reeks aftrekposten waarmee je als ondernemer voor de inkomstenbelasting je belastbare winst kunt verlagen. Het gaat om de zelfstandigenaftrek, startersaftrek (bij arbeidsongeschiktheid), aftrek speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek en stakingsaftrek.
Wat houdt het urencriterium in?
Een belangrijke voorwaarde voor de ondernemersaftrek is het urencriterium:
- Je besteed ten minste 1225 uren in het jaar aan één of meer ondernemingen.
- Je besteedt meer dan 50% van de tijd die je werkte aan één of meer ondernemingen.
- Was je één van de vijf voorgaande jaren niet actief als ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan voorwaarde 2.
Voor de overige voorwaarden adviseren we je om deze pagina van de belastingdienst te lezen: Ondernemersaftrek
Hoe zet je een urenadministratie op?
Maak aan het einde van elke werkdag een overzicht van de taken die je hebt uitgevoerd en hoe lang je daarmee bezig was, bijvoorbeeld:
Zijn al je vragen over het opzetten van een urenadministratie nog niet beantwoord? Of wens je hulp bij het opzetten van je urenadministratie? Dat kan! Neem contact met ons op via onderstaand formulier.
Volgende week vraag 3: Hoe stel ik een goede factuur op?
Heb je ‘Deel 1: Een goede boekhouding starten. Zo doe je dat!’ Al gelezen?