Verruiming werkkostenregeling teruggedraaid
Per 1 januari 2022 is de verruiming van de vrije ruimte van de werkkostenregeling die van kracht werd tijdens de coronacrisis teruggedraaid. Wil je weten wat dat voor jouw bedrijf betekent? Lees dan verder!
Wat is de werkkostenregeling?
Binnen de loonheffingen behoort in principe alles wat je aan een werknemer verstrekt of vergoedt tot het belaste loon. De werkkostenregeling geeft de mogelijkheid om toch een aantal zaken belastingvrij aan de werknemer te kunnen vergoeden. Weggegooid geld dus, als je de werkkostenregeling niet benut!
Wat wordt verstaan onder loon?
Het gaat niet alleen om loon in geld, maar ook loon in natura. Een kerstpakket voor je personeel en een bedrijfsuitje bijvoorbeeld, wordt ook gezien als loon.
Hoe ziet de werkkostenregeling er in 2022 uit?
Werkgevers mogen vanaf 1 januari 2022 1,7% over de eerste € 400.000 van het totale fiscale loon (de loonsom van alle medewerkers samen) onbelast vergoeden of verstrekken. Dit is de vrije ruimte. In 2020 en 2021 was in verband met de coronacrisis de vrije ruimte 3% van de totale loonsom. Daarbovenop kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen geven die zijn vrijgesteld, zoals voor reiskosten, een telefoon of opleidingskosten.
TIP
In je administratie moet je specifiek benoemen dat iets onder de werkkostenregeling valt, want anders wordt het alsnog als loon belast.
Nieuwe thuiswerkregeling
Werkgevers mogen hun medewerkers die thuiswerken of hybride werken een onbelaste thuiswerkvergoeding bieden van maximaal 2 euro per dag. Deze vergoeding is bedoeld om kosten te compenseren die worden gemaakt tijdens het thuiswerken. Denk hierbij aan: water- en elektriciteitsverbruik, verwarming, koffie, thee en toiletpapier.
Onbelaste reiskostenvergoeding
Voor de dagen dat een werknemers niet thuis werkt maar op kantoor, blijft de onbelaste reiskostenvergoeding bestaan. Met de komst van het hybride werken moet worden gekozen of er een onbelaste thuiswerkvergoeding of een reiskostenvergoeding wordt betaald per werkdag. Een praktische oplossing is om samen een standaard aantal vaste kantoor- of thuiswerkdagen te kiezen. Is er sprake van reiskostenvergoeding naar een ander adres dan kantoor? Dan mag je deze op dezelfde dag wel combineren met de thuiswerkvergoeding.
Vergoeding voor VOG niet meer ten laste van de vrije ruimte
Ook tellen per 1 januari 2020 de vergoedingen (van werkgever aan de werknemer) voor een verklaring omtrent gedrag (VOG) niet meer mee in de werkkostenregeling.
Wat zijn jouw mogelijkheden?
Vaak blijft de werkkostenregeling een onderbelicht onderdeel. Werkgevers willen er liever niet over nadenken. Echter geeft de werkkostenregeling je misschien mogelijkheden om wat extra’s voor je personeel te doen. In deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt, is dat geen onverstandige investering. Wil je jouw mogelijkheden weten? Wij kunnen de werkkostenregeling voor jou in kaart brengen. Neem voor meer informatie contact met ons op!