Lage rente op de spaarrekening + hoge huur = een extra woning kopen en verhuren?
De rente voor een hypotheekschuld is op dit moment laag, terwijl de huur die gevraagd kan worden voor een woning de pan uit rijzen. Ook levert spaargeld vandaag de dag nog weinig rendement op. De aankoop (met spaar- of hypotheekgeld) en verhuur van een extra woning kan daarom erg interessant zijn.
Maar hoe zit dat met de belastingheffing over de huuropbrengst?
Hoe interessant het kopen en verhuren van een extra woning is, hangt af van de hoeveelheid belasting die je moet betalen. En dat is weer afhankelijk van de aard van de werkzaamheden die je met betrekking tot de woning verricht. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen:
1. Actief vermogensbeheer
Je biedt bijvoorbeeld extra werkzaamheden aan die samenhangen met de verhuur. Te denken aan het inchecken van gasten en het schoonmaken van kamers. Het totale bedrag dat je ontvangt inclusief huur is dan belast als resultaat uit overig werk in box 1 (mogelijk 49,50% heffing). Om te achterhalen of jouw werkzaamheden ‘meer dan normaal’ zijn, is het verstandig contact op te nemen met een belastingadviseur.
2. Normaal vermogensbeheer
De huur die je ontvangt hoef je niet op te geven in je aangifte inkomstenbelasting en wordt gezien als een beleggingsactiviteit. Wel moet je de waarde van de extra woning op 1 januari opgeven als bezit in box 3. Als je een lening hebt afgesloten voor deze woning, geef je deze op als schuld in box 3.
Let op! Diverse gemeenten zijn bezig met het aanpassen van de regelgeving omtrent het aankopen van een woning voor de verhuur. Het is verstandig om te beoordelen wat nog kan per gemeente en of er een aanpassing op stapel staat.
Is het voor jou interessant om een extra woning te kopen en verhuren?
Wil je weten of het kopen en verhuren van een extra woning in jouw situatie interessant is? En hoe je de fiscale aspecten van een extra woning aanpakt? Neem dan contact op met belastingadviseur Jeffrey Scheffer.